2010-03-21
Prylgalen

Väntar på att du ska nappa

Traditionen att avnjuta smårätter i Spanien har egentligen ett funktionellt ursprung: Man ville helt enkelt avnjuta sitt rödvin utan att få flygfän och annat otyg i glaset. Man serverade därför vinet med en munsbit på fat som användes som lock. Allt för att det inte skulle se så tomt ut. Tapas betyder nämligen just täcka för. Nu, eoner efter att tapas spridit sig till våra breddgrader, har utvecklingen tagit en annan riktning.

När det inte är lägligt med en skiva manchego eller pan con tomate är räddaren i nöden en liten ensam fiskarpojke. Som hämtad ur en kolorerad serietidning eller tecknad TV-såpa. Hur enkel och ensam vår fiskare än ser ut har han ett par trick nedpackade i ryggsäcken: Att han håller flugor och mångbenta kryp borta är ju uppenbart. På kroken under vattenytan kan du även agna på med din tepåse så att du slipper fånga upp snöret i den skållheta brygden senare. Och klappar du vänligt, men bestämt på fiskarens huvud uppstår ett lättare vakuum på insidan muggen eller glaset. Innehållet håller sig fräschare, oavsett om det var varmt eller kallt från början. Ja, faktum är att du då kan lyfta hela muggen eller glaset genom att ta tag i hans huvud (även om man alltid ska vara aktsam när man ha att göra med varm vätska).

Ändå är det med vår fiskarpojke som med tapas. Hur funktionellt det än började är tjusningen här och nu något som även tilltalar ögat och det där platsen i hjärtat där saker utöver det vanliga får bo. Nog är det något att nappa på?