2010-02-28
Prylgalen

I Japan ligger man steget före när det gäller avslappning. Då syftar vi inte bara på tusenåriga traditioner av att använda meditation, örter och akupunktur för att komma i harmoni. Nej, vi tänker mer på yngre påfund som stressbollar exempelvis. Du kanske har ett själv? Hjärtformat. Rött. Undanstoppat. Stressbollar tillhör gårdagen – om din nu inte är formad som en tofu, en hopkrupen man i ångest eller möjligen som ett gigantiskt piller.


Virtuell bubbelplast

I det högteknologiska öriket saknar uppfinningsrikedomen gränser. Ta en pryl som den virtuella bubbelplasten, puchi puchin. Utvecklad i samarbete med tillverkare av just riktig bubbelplast för att komma nära den riktiga känslan. Skapad för alla oss som känner det förlösande i att spränga de där bubblorna i plasten, en efter en. Puchi är japanska och syftar just på ljudet du hör när plasten spricker mellan dina fingrar.

Som om det inte var nog rymmer den också elektronik som gör att du då och då under ditt välgörande tryckande överraskas av ett ljud. Ja, det är lite som att spela rysk roulette och om du inte använder din Puchi puchi i terapisyfte för att varva ner kan du alltid utmana någon: Vem lyckas smälla bubblan som utlöser fanfaren och bingoutropet?

Yubipoki

Nu bygger inte framgången alltid på raffinerad elektronik. Däremot är det som slår igenom i Japan ofta lite skruvat och vid första anblicken fullkomligt obegripligt. Ta yubipokin, den virtuella knogknäckaren. Att knäcka med fingrarna kan inge respekt, öka koncentrationen eller verka lugnande. Med en yubipoki kan du göra det om och om igen, utan att oroa dig för hur farligt det egentligen är. Eller som man säger i Japan: ”Burn your spirit!”


Lika fascinerande är det att se skolflickor och affärsmän stå och trängas på tunnelbanan i Tokyo, fullt sysselsatta med att klämma ut en böna ur en skida. Om och om igen. En del av bönorna som tittar ut har dessutom små figurer på sig och ansiktsuttrycket kan skilja sig från skida till skida. Edamamebönan är en fullkomlig succé har fått en rad uppföljare. Obegripligt? Vänta tills du sett reklamfilmen. Hela poängen är att det okända och oprövade kan bjuda på upplevelser och intryck du annars skulle gå miste om. Varför inte varva ner på sätt som vore självklara om du befann dig på snabbtåget till Nagoya? Det gör vi.

 

 

Share |